Zeehuisje Bergplaats ( onder constructie )

Kan een houten gebouwtje de vuurtoren naar de kroon steken? Zeehuisje Bergplaats is het resultaat van concessieloos streven naar het hoogst haalbare op een trapeziumvormigkaveltje van nauwelijks vijftien vierkante meter. Een schuurtje dat binnen aanvoelt als een kathedraal. Met een fijne historische link naar Vlieland en Terschelling. En vanaf de verdieping panoramisch zeezicht. Bergplaats is heel geschikt voor een nacht, een paar dagen of een week in Friesland. Voor twee personen. De grote toegangsdeuren ontsluiten vanuit de tuin het intieme slaapvertrek. Daarachter een
ruimte die zo uitnodigend en aangenaam is, dat je zou vergeten dat ze is bedoeld voor sanitaire rituelen. Een door gouden handen geconstrueerde trap brengt je op kousenvoeten naar de woonverdieping. Daar passeer je een opmerkelijk grote keuken op weg naar een podium met heerlijke fauteuils. De Waddenzee is hier geknipt in hoge verticale banen van drievoudig vensterglas.

De ‘Bergplaats voor Fietsen’ heeft een aardige geschiedenis. Op deze plek tussen stad en Wad werden in vroeger tijden fietsen gestald van mensen die van en naar de eilanden Vlieland en Terschelling gingen, zowel badgasten als bewoners. De Vlielander ijzerkunstenaar Maarten Nijman heeft ter herinnering daaraan een lichtobject gemaakt dat op de verdieping van het zeehuisje spannende schaduwen op het dakbeschot werpt. De stalen bol bestaat louter uit afgedankte onderdelen van eilander fietsen.

Huizen (ver)bouwen voor recreatieve doeleinden vinden de makers van Bergplaats best een discussie waard. Omdat het nogal wat grondstoffen vergt en omdat veel mensen naar woonruimte zoeken. Tussen Wachter en Bergplaats is het voorname woonhuis daarom ingericht als permanente woning voor twee kleine huishoudens. De bouwwerkzaamheden zijn vrijwel volledig uitgevoerd met materialen van hernieuwbare bron. De bouwmethode maakt hergebruik in de toekomst mogelijk en de isolatie- en installatietechniek voldoet aan de hoogste eisen.